تبخال چیست؟
تبخال مجموعه ای از تاول های کوچک و دردناک هستند که معمولاً در نزدیکی لبها قرار دارند و توسط یک عفونت ویزوسی به نام هرپس سیمپلکس ایجاد می شوند. جالب است بدانید که اکثرمردم حداقل برای یکبار تا زمانی که به سن بلوغ می رسند، توسط آن آلوده شده اند!
تبخال تناسلی نوع دیگری است که همین عوارض را در کشاله ران، زیر شکم، اطراف آلت تناسلی( در زنان داخل واژن هم ممکن است دیده شود) و در قسمت پایین کمر ایجاد می کند.عفونت اولیه اغلب قابل توجه نبوده اما ممکن است تاول هایی در دهان ایجاد شود.سپس ویروس به حالت نهفته در سلولهای عصبی باقی می ماند، اما در بعضی افراد دوباره فعال شده، ایجاد تبخال می نماید.
عوامل تشدید کننده
عوامل تشدید کننده و شعله ورکننده تب خال عبارتند از:
- باد سرد
- آفتاب سوختگی
- خستگی
- استرس
- سرماخوردگی
- قاعدگی و تب
علائم و نشانه ها
تب خال ها، اغلب روی یوست اطراف لب ها ایجاد می گردند.علائم و نشانه های معمولاً به ترتیب زیر ظاهر میشوند:
- ناحیه مبتلا شروع به احساس سوزن سوزن شدن میکند .
- یک یا چند مجموعه از تاولهای کوچک و دردناک به وجود میآید و پوست اطراف دچار التهاب میشود.
- تاولها میترکد و دلمه میبندند .
- معمولاً تاولها در عرض ۱۰ تا ۱۴ روز فروکش میکنند.
- اگر تب خالها عود کنند، تاولها معمولاً، دوباره در همان نواحی قبلی، روی صورت ظاهر میشوند. کارهایی که باید انجام شوند:
احتمال دارد بتوانید با استفاده از یک کرم ضد ویروسی بدون نسخه مثل آسیکلوویر، جلوی حملات شدید را بگیرید، اما باید کرم را به محض پیدایش اولین علائم و نشانه ها به کار برید. در بعضی موارد، داروهای ضد ویروس خوراکی ممکن است تجویز شوند. هر چند با درمان تبخال میتوانید جلوی حملات را بگیرید، اما ویروس در سیستم باقی مانده و علایم ممکن است عود کند.
اگر دچار تب خالهای راجعه میشوید، سعی کنید از پوستتان در برابر عوامل شعلهور کننده تب خال مثل آفتاب سوختگی یا باد سرد، محافظت کنید. جهت به حداقل رساندن خطر انتشار ویروس، از لمس تاولها و بوسیدن، اجتناب ورزید.
تبخال تناسلی چیست؟
تبخال ناحیه تناسلی عبارت است از یکعفونت ویروسی ناحیه تناسلی که از راه آمیزشی انتقال مییابد. این عفونتدر مردان و زنان میتواند رخ دهد. از جمله نواحی که امکان درگیری آنها وجوددارد عبارتند از مجرای تناسلی، گردن رحم، رانها، و آلت تناسلی.تبخال تناسلی معمولاً همراه با سایر بیماریهای آمیزشی رخ میدهد.
-
علائم و علل
تبخال های دردناک که قبل از آن خارش، سوزشیا احساس آزردگی در ناحیه تناسلی وجود دارد. در زنان، تبخال ها ممکن است با درون مجرای تناسلی تا گردن رحم و نیز پیشابراه گسترش یابند. پس از چند روز،تبخال ها میترکند و از آنها زخمهایی کم عمق و دردناک بر جای میماند که ۳-۱ هفته باقی می مانند.
سوزش و مشکل در دفع ادرار-بزرگ شدنگرههای لنفاوی-تب و احساس کسالت.
ویروس تبخال (هرپس) نوع ۲
ویروس تبخالنوع ۲باعث تبخال ناحیه دهانی میشود، البته گاهی عامل تبخال ناحیهتناسلی نیز هست.تبخال ناحیه تناسلی از راه آمیزشی و در صورت وجودضایعات فعال انتقال مییابد. ضایعات ممکن است روی دستها و دهان نیز باشند. از زمان تماس با ویروس ۷-۲ روز طول میکشد تا علایم ظاهر شوند گاهی عفونتبدون هیچگونه علایم اولیهای انتقال مییابد ولی بعداً خود را نشانمیدهد.
عوامل خطرساز
۱- وجود یک بیماری جدی که مقاومت بدن را کمکرده باشد.
۲- مصرف داروهای سرکوبکننده ایمنی یا داروهای سرطان.
۳- استرس (افزایش استعداد ابتلا به عفونت اولیه یا عود عفونت) ، استرس ممکن است باعثکاهش کارایی پاسخ ایمنی، که معمولاً رشد ویروس را متوقف میکند، شود.
۴- سایر عواملی که میتوانند باعث عود بیماری شوند عبارتنداز آسیب به ناحیه تناسلی، عادت ماهانه، آفتاب گرفتن، و وجود یک عفونتدیگر که به صورت همزمان به آن دچارید.
۵-سیگار و قلیان ؛ طرز مصرف قلیان که در آن قسمت دهانی شلنگ میان افراد جابجا می شود، عامل انتقال بیماریهایی مانند هپاتیت، تبخال و سل می شود.
پیشگیری
- در صورت وجود زخم یا تاول (عفونت فعال)،باید از آمیزش خودداری شود.
- در صورت وجود عفونت غیرفعال، خصوصاً اگر عودمکرر عفونت فعال وجود داشته باشد، باید از کاندوم استفاده شود.
- اگر باردار هستید، حتماً سابقه تبخال تناسلی یا هرگونه ضایعه ناحیه تناسلی را بهپزشک خود اطلاع دهید، زیرا باید اقداماتی احتیاطی برای جلوگیری از بروزعفونت در نوزاد انجام شوند.
- حتیالمقدور از استرس پرهیزکنید.
در حال حاضر نمیتوان تبخال ناحیه تناسلی را معالجه کرد، اما با درمان میتوان علائم و نشانه های بیماری را تخفیف داد و از عودبیماری جلوگیری کرد.در هنگامی که علائم و نشانه ها وجود ندارد، ویروس به حالتخفته درآمده است. وقتی که ویروس دوباره فعال شود علائم و نشانه ها باز میگردند. بازگشت علائم و نشانه ها به معنای عفونت جدید نیست. میزان ناراحتی از فرد به فردو در یک فرد نیز در زمانهای مختلف، متفاوت است. همچنین میزان ناراحتی دراولین بار عفونت بیشتر از عودهای بعدی است.
عوارض
گسترش عفونت ویروسی به تمام بدن و مرگ دربیمارانی که ناچارند داروی ضد سرطان یا مهارکننده دستگاه ایمنی مصرف کنند.انتقال عفونت به نوزاد تازه به دنیال آمده از مادر آلوده که میتواندیک عفونت گسترده و تهدیدکننده جان نوزاد را ایجاد کند.
عفونت باکتریاییثانویه
تشخیص معمولاً با دیدن تبخال لب یا تبخال دیگر مناطق داده میشود،اما برای تأیید تشخیص ممکن است مایع داخل تبخال در آزمایشگاه مورد بررسیقرار گیرد.درمان با هدف تخفیف علائم و پیشگیری از عوارض صورت میگیرد.لباس زیر باید نخی باشد و برای کاهش درد به هنگام ادرار، میتوان ازآب گرم در ناحیه استفاده کرد.نشستن در وان آب گرم که در آن یکقاشق چایخوری نمک ریخته شده باشد میتواند مقداری از درد و ناراحتی ناشی از تبخال ها را کاهش دهد. حتیالمقدور شیوه زندگی خود را طوری تغییر دهید کهاسترس کمتری در زندگی داشته باشید. خانمها باید سالانه تحت بررسی پاپاسمیر و معاینه قرار گیرند تا از نبودن هرگونه عارضهای اطمینان حاصلشود
داروها
داروهای ضد ویروسی خوراکی غالباً برایدرمان اولین حمله عفونت تبخال ناحیه تناسلی و عود عفونت تجویز میشوند. دربعضی از بیماران، این داروها ممکن است برای پیشگیری نیز تجویز شوند. نوعموضعی مالیدنی این داروها ضدویروسی نیز موجود هستند اما به اندازه خوراکیمؤثر نیستند.داروهای ضد درد خفیف، مثل استامینوفن .
** تــــــوجـــــــــــه
تا زمان برطرف نشدن علائم و نشانه های تبخال تناسلی، باید از آمیزشخودداری شود.
نکات بهداشتی برای پیشگیری
۱- از بوسیدن یا تماس پوستی با افراد مبتلا به تبخال، در زمانی که تاول روی پوست آنها وجود دارد خودداری کنید.
۲- از وسائل مشترک مانند وسائل غذاخوری، حوله ها و تیغ استفاده نکنید.
۳-اگر مبتلا به تبخال هستید، قبل از لمس کردن افراد دیگر دست هایتان را بشویید.
۴- مصرف لبنیات و سیب زمینی را افزایش دهید.
۵- قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید از جمله عواملی است که ظهور تبخال را تحریک می کند به همین علت پیش از قرار گرفتن طولانی مدت زیر آفتاب چه در تابستان و چه در زمستان، کرم ضد آفتاب را روی لب ها و صورتتان بمالید تا از ظهور تبخال پیشگیری کنید.
۶- از خوردن شکلات، کاکائو، بادام زمینی و ژله خودداری کنید.
۷- ورزش، تمدد اعصاب و دورکردن افکار منفی و کاهش فشار عصبی و استرس در درمان و پیشگیری از تبخال مؤثرند.
۸- کمبود ریز مغذی ها مانند آهن و ویتامین های گروهB موجب عود تبخال می شوند که با تأمین آنها می توات بازگشت تبخال را متوقف کرد .
منبع : کتاب رازهاای زیبایی و جوانی
خدمات تخصصی معرفی شده در این سایت صرفا جهت آگاهی و اطلاع می باشد